Krajina jako atmosféra. Co mě nasila Jarka Janáčková - JEDLIČKOVÁ , Alice (Bohemistyka, 2020)
Literární historička Jaroslava Janáčková zkoumá českou literaturu 19. století již řadu desetiletí. Se záměrem ocenit u příležitosti jejích narozenin její podstatný přínos k poznání tohoto období a vývoje poetiky prózy shrnuje autorka příspěvku některé klíčové přístupy v bádání Jaroslavy Janáčkové a následně je uplatňuje v analýze románu Aloise Jiráska, na jehož dílo se jubilantka soustředila hlavně v osmdesátých letech.