Výstavba staročeské básně »Jižť veselé vzdávám« - Všetička, František (Bohemistyka, 2021)
Staročeskou milostnou skladbu Jižť veselé vzdávám založil její tvůrce na kontrastním principu, jejž vytváří řada opozit. Celá báseň má ráz architektonické dyády, skládá se z osmi strof, jež se půlí přesně na dvě poloviny (4 : 4). Druhou část skladby prostupuje jednotící integrační prvek, jenž je doprovázen a umocňován sekundárním integračním prvkem.