Wolności literatury? Wartościowanie wolności w debacie o literaturze zaangażowanej w Czechach na początku drugiej dekady XX w. - DERDOWSKA , Joanna (Bohemistyka, 2021)
W debacie, która przebiegła w czeskich czasopismach literackich w latach 2012– –2013 na temat znaczenia zaangażowania w literaturze (szczególnie poezji) jej uczestnicy wielokrotnie posługiwali się kategorią wolności. Na przykładzie tej deba- ty artykuł pokazuje, jak w dyskursie publicznym, także intelektualnym, pojęcie wol- ności służy obronie pozycji indywidualistycznych przeciw domniemanemu zagrożeniu wspólnotowością rozumianą jako forma zniewolenia twórcy jako jednostki. W poszukiwaniu potencjalnego remedium na spolaryzowanie pojęć zwraca się ku roli odbiorcy w procesie lektury.