Cizí a naši. Venkov a jednání postav v normalizačních dílech Miroslava Rafaje - Tichý, Ondřej (Bohemistyka, 2022)
Studie se zabývá třemi díly ostravského autora Miroslava Rafaje – románem Obtíže rovin a povídkovými soubory Zahrada po rodičích a Výzvy k soukromým slavnostem. Rozbor se soustřeďuje na zobrazení vesnice jako místa pro plnění pracovních úkolů a na motivaci jednání jednotlivých postav. Ve studii je užito take hledisko onomastické, které poukazuje na situování povídek do konkrétních lokalit. Dalším cílem článku je prověřit, zda Miroslav Rafaj splňoval dobové literární požadavky.