Román Svatava Jolanty Trojak aneb O okultismu, spiritismu a hledání sebe v životě i ve světě - Urbanová, Svatava (Bohemistyka, 2023)
Studie se zabývá románovým debutem Svatava (2022) české kunsthistoričky Jolanty Trojak (1977). Děj se odehrává na sklonku La Belle Époque, kdy se překračují hranice reálných světů, střetává se svět mystiků s akademismem, intelekt s transcendentem. Román o teosofech i spiritistech se dotýká hledání duchovních i esteticko-filozofických cest umění na přelomu 19. a 20. století, pojednává o střetávání vlivů tuzemských i exotických, stejně jako o potřebě odhadnout vlastní potenciál, vzdalující se sebeklamům i showbysnesu.