Dziewczyna, kwiat i śmierć. O powieści »Do tmy« Anny Bolavej - Gierowski, Piotr (Bohemistyka, 2023)
Artykuł stanowi próbę analizy i interpretacji powieści W ciemność Anny Bolavej. Postać głównej bohaterki Anny Bartakovej analizowana jest przez pryzmat intertekstualnych nawiązań do literatury czeskiego romantyzmu (twórczość K. H. Máchy i K. J. Erbena) oraz jej znaczeń symbolicznych generowanych przez związki z kontekstem biblijnym. Istotną część artykułu stanowi wreszcie opis afektywnego wymiaru działania i funkcjonowania bohaterki oraz charakterystyka szczególnej poe- tyki, które służy do wyrażenia tego aspektu.