Obraz cesty v české a polské frazeologii - Bieleń, Jitka (Bohemistyka, 2023)
Příspěvek je věnován jazykovému ztvárnění obrazu cesty v české a polské frazeologii. Představuje vybrané pohledy na metaforu cesty od historie do současnosti. V obou jazycích jsou analyzovány a srovnávány frazeologismy spojené s jednotlivými fázemi cesty, s jejím počátkem a koncem, trváním, přerušením a různými okolnostmi cesty, z nichž se vynořují významové shody a diference v konotačním stereotypu pojmu cesta v češtině a polštině.