Badania bohemistyczne inspirowane filozofią egzystencji Karla Jaspersa - Balowska, Grażyna (Bohemistyka, 2024)
Sytuacje graniczne w języku i literaturze czeskiej, red. Mieczysław Balowski, Poznań: IFS UAM, Wydawnictwo PRO, 2023, 349 s., ISBN 978-83-63090-61-6.