Přípustka v mluvnicích češtiny - Drobník, Ondřej (Bohemistyka, 2024)
Cílem tohoto článku je shrnout a reflektovat různá pojetí přípustky napříč moderními českými mluvnicemi češtiny. Ukázalo se, že se gramatiky v některých ohledech shodují (např. existence různých typů přípustkového vztahu), a v leckterém bodě naopak rozcházejí (např. ne/existence přípustkových adverbií). Hlavní přínos studie spatřujeme v návrhu obecnější definice přípustky, kterou považujeme za onomaziologický, sémanticko-logický ternární vztah, který se stejnou měrou zakládá na kauzálním a adverzativním vztahu, což je důvodem pro její asymetričnost a bytostně polyfonickou povahu. Interpretována je subjektivně a zachytit ji lze pomocí „přípustkového trojúhelníku“.