Český Protomartyr poenitentiae a studené vody Vltavy pod Karlovým mostem. Včera a dnes - Pająk-Głogiewicz , Aleksandra; Panoch, Pavel (Bohemistyka, 2025)
Příspěvek je věnován námětu mučednické smrti sv. Jana Nepomuc- kého (před rokem 1350–1393), svrženého v důsledku konfliktu mezi církevní hie- rarchií a světskou mocí z Karlova mostu v Praze do řeky Vltavy. Představuje inter- pretaci Janovy depontizace v dobových středověkých kronikách a barokní legendě, vzešlé z okruhu vlastenecky orientovaného katolického kléru při pražské svatovítské kapitule (Bohuslav Balbín aj.). Na vybraných příkladech z barokní svatojánské homiletiky předvádí košatou imaginaci, propojující českého světce s vodním živlem a faunou a flórou, pro něj typickými. Dále představuje historickou tradici a současnost specifické, původně barokní, slavnosti Musica navalis. Svatojánská festivita, organizovaná pražskými církevními komunitami a tradičně konaná v předvečer světcova svátku jako pocta světci, patronu všech lidí „od vody“, je pozoruhodným fenoménem, který v sobě spojuje historickou tradici a současné prvky univerzální popkultury.