Wiedeń (i Praga) w felietonach Mileny Jesenskiej - Zand, Gertraude (Bohemistyka, 2025)
Autorka analizuje felietony czeskiej pisarki Mileny Jesenskiej napisane w czasie jej pobytu w Wiedniu. Ukazuje jej spojrzenie na stolicę Austrii. Krytyczne postrzeganie Wiednia związane jest przede wszystkim ze zmienioną sytuacją osobistą Jesenskiej. Wskazuje na pragmatyczne podejście do nowego zawodu, dziennikarki. Opisuje rozwój jej warsztatu pisarskiego, który swój szczyt osiąga w późniejszych reportażach społecznych. Porusza również kwestię narodową, która pojawia się w związku z antyczeskimi resentymentami.