Politika je špína? Konceptuální sféry ČISTOTA a ŠPÍNA v českém politickém diskurzu - Rycheva, Ekaterina (Bohemistyka, 2025)
Článek zkoumá, jak metafory související s konceptuálními sférami ŠPÍNA a ČISTOTA formují morální hodnocení politiky a politiků v českém politickém diskurzu. Autor identifikuje klíčové konceptuální metafory, jako například POLITIKA JE ŠPÍNA, ZTRÁTA REPUTACE JE UŠPINĚNÍ a ZMĚNA POLITICKÉHO SYSTÉMU JE OČIŠTĚNÍ, které vyjadřují nedůvěru, morální soud a volání po změně politického systému. Tyto metafory slouží jak k diskreditaci oponentů, tak k legitimizaci vlastního obrazu a posilují ideologickou opozici „my vs. oni“. Studie ukazuje, že metaforické mapování vycházející ze sfér ŠPÍNA a ČISTOTA ovlivňuje vnímání politické etiky voliči.