Slovo »pokrok« v Československu 1948–1970 - Podzimek, Jan (Bohemistyka, 2025)
Cílem analýzy je prozkoumat význam slova pokrok v populárně-vědních časopisech v Československu v letech 1948–1970. Celkem 96 výskytů slova ve 24 článcích je prozkoumáno za pomoci autorské metodiky zvané „sémiotická rekonstrukce znaku“, jejímž účelem je rekonstruovat význam slova skrze analýzu jeho užití. Těžiště metodiky spočívá v lingvisticko-sémiotické analýze a zkoumané aspekty sahají od základních lexikálních vlastností až po hodnoty a ideologii. Analýza odhaluje různé významy slova „pokrok“ a jejich propojení s tehdejší ideologií. Použitá metodika je univerzální a studie zároveň představuje její možný přínos pro další společenskovědní a humanitní obory.