Parenteze jako prostředek hierarchizace publicistického textu - Paťchová, Petra (Bohemistyka, 2026)
Text pojednává o parentezi jako prostředku tzv. hierarchizace textu, tedy významového odstupňování výpovědi a textu, které umožňuje autorovi vybrané informace prezentovat jako méně důležité, doplňující základní sdělení či je naopak zdůraznit a upozornit na ně. Vycházíme z analýzy současných publicistických textů pro potřeby diplomové práce (Paťchová, 2013), jednak průběžně aktualizované v letech 2015–2020. Při rešerši dostupné literatury a následné klasifikaci jednotlivých excerpt se ukázalo, že neexistuje jednotné pojetí výkladu parenteze/vsuvky; dostupná pojetí jsou spíše obecná a kritéria, na základě kterých jednotliví autoři parentezi/vsuvku vymezují, se neshodují, nebo si dokonce odporují. Do pojetí parenteze výrazně zasahují práce J. Hrbáčka (1994), který parentezi konfrontuje s tzv. reliéfizací. Oba jevy jsou charakteristické právě pro publicistický styl, v němž autoři v rámci vertikálního členění textu běžně a v hojné míře využívají grafické znaky – pomlčky, závorky a dvojtečky.