Dva světy. Kolokační analýza výrazů «Rom» a «Cikán» v médiích a na sociálních sítích - Kaysel Menegaldo , Kristýna (Bohemistyka, 2026)
Studie se zaměřuje na korpusovou analýzu kontextu spojeného s romským etnikem. Zkoumanými termíny jsou Rom, Cikán, Romka, Cikánka, Romové, Cikáni, jejichž prostřednictvím je generován klíčový kontext. Zdrojem tohoto výzkumu je korpus Online1, který je součástí Českého národního korpusu a představuje první generaci monitorovacího korpusu. Vzhledem k tomu, že korpus pokrývá období 2017–2021, cílem studie je poskytnout synchronní pohled na tuto problematiku. Zvláštní pozornost je věnována tomu, zda lze mezi dvěma zkoumanými uměle vytvořenými subkorpusy identifikovat významné rozdíly z hlediska užívání politicky korektního termínu Rom a tradičního termínu Cikán.