Recepce povídky »Štědrý večer v sirotčinci« žáky druhého stupně základní školy - Mašat, Milan (Bohemistyka, 2026)
V příspěvku představujeme výsledky sondážního výzkumného šetření, v jehož centru se nalézalo zjištění míry interpretace povídky „Štědrý večer v sirotčinci“ od Jaroslava Haška. Výzkum proběhl ve formě dotazníkového šetření mezi dvaceti šesti žáky devátého ročníku základní školy. Dotazník obsahoval celkem osm otevřených otázek: 1) Povídka se jmenuje Štědrý večer v sirotčinci. O čem podle tebe příběh bude? 2) Autorem povídky je Jaroslav Hašek. Co o tomto českém spisovateli víš? 3) Co nebo kdo je sirotek? 4) Kdy se podle tebe příběh odehrává? 5) Kdo je katecheta? 6) Je podle tebe povídka vtipná? Proč? 7) Jaké následky postihly Pazourka, když v komoře nejedl ani nepil mouku, ale jedl sušené švestky a pil mléko? 8) Napiš jednou větou, o čem příběh je. Lze konstatovat, že výsledky výzkumu naplnily naše očekávání, totiž poměrně vysokou míru nezajímavosti (a tudíž nízkou míru aktivní intepretace) dané povídky respondenty, a to i přes její komičnost. Pozitivní je, že účastníci výzkumu byli ve většině případů schopni vyhledat informace v textu.