Výstavba «Kšaftu umírající matky Jednoty bratrské» - Všetička, František (Bohemistyka, 2026)
Komenský rozvrhl Kšaft umírající matky Jednoty bratrské do dvaceti paragrafů a zároveň do čtyř částí, tj. do architektonické tetrády. Dílo obsahuje tři druhy paragrafů: výchozí, osnovné a běžné. Kompozici Kšaftu založil Komenský na klimaxu. K zvláštnostem této prozaické výpovědi patří také slovní řetězce a finále v podobě centa.