Stanczo Waklinow, Kultura starobułgarska (VI–XI w.), Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa 1984, ss. 326, 24 ryc., 19+8 il., 3 mapy; tłum.K. Wierzbicka - Prostko-Prostyński, Jan (Balcanica Posnaniensia. Acta et studia, 1990)
Prostko-Prostyński Jan, book review: Stanczo Waklinow, Kultura starobułgarska (VI–XI w.), Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa 1984, ss. 326, 24 ryc., 19+8 il., 3 mapy; tłum.K.Wierzbicka, „Balcanica Posnaniensia. Acta et Studia” 1990, t. 5, s. 422–428.