Николай Марков, Балканите през подлега на един френски рицар от начало то на XIII век. (Бележки върху хрониката на Робер дьо Клари). Издателство Фабер, [В. Търново 2008], SS. 80+3 nlb. ISBN 978-954-775-986-2, ss. 199+1 nlb., il., mapy - Pentek, Zdzisław (Balcanica Posnaniensia. Acta et studia, 2010)
Review: Książka Nikołaja Markova jest dopełnieniem wydanego w roku 2007 tłumaczenia na język bułgarski dzieła Roberta z Clari o zdobyciu Konstantynopola w 1204 r. Autor, który dokonał również wspomnianego przekładu, napisał uzupełniającą rozprawę mającą nie tylko rozjaśnić czytelnikowi, jak postrzegał Bałkany pikardyjski dziejopis. W pewnym stopniu można to traktować jako dodatek do dość skąpych komentarzy, jakie znalazły się w tłumaczeniu (omówienie tego przekładu pozwolę sobie zamieścić przy okazji).