Stefan Lemny, Les Cantemir – l’aventure européenne d’une famille prindere au XVIIIe siècle, Editions Complexe, Paris 2009. ss. 368 - Sajkowski, Wojciech (Balcanica Posnaniensia. Acta et studia, 2010)
Review: W roku 2009 wydawnictwo Éditions Complexe opublikowało biografie Dymitra Kantemira oraz jego syna – Antiocha. Autorem pracy jest Stefan Lemny, rumuński historyk, który doktoryzował się na Uniwersytecie w Jassach i od początku lat dziewięćdziesiątych jest zawodowo związany z Bibliothèque nationale de France w Paryżu. Badacz publikował wcześniej prace dotyczące historii Rumunii w XVIII w., a jego debiutem biograficznym było opracowanie poświęcone życiu Jeana-Louisa Carry.