Oktawiusz Jurewicz, Historia literatury bizantyjskiej, Wrocław 1984 - Ilski, Kazimierz (Balcanica Posnaniensia. Acta et studia, 1990)
Ilski Kazimierz, book review: Oktawiusz Jurewicz, Historia literatury bizantyńskiej, Ossolineum, Wrocław 1984, ss. 354, „Balcanica Posnaniensia. Acta et Studia” 1990, t. 5, s. 422.