Maria Todorova, Bałkany wyobrażone, Wydawnictwo „Czarne”, Wołowiec 2008, przełożyli Piotr Szymor i Magdalena Budzińska, ss. 542+2 nlb. - Sajkowski, Wojciech (Balcanica Posnaniensia. Acta et studia, 2009)
Review: Maria Todorova, Bałkany wyobrażone, Wydawnictwo „Czarne”, Wołowiec 2008, przełożyli Piotr Szymor i Magdalena Budzińska, ss. 542+2 nlb.