Aleksander Sapieha, Podróże w krajach słowiańskich odbywane. Przygotowanie do druku, komentarze, wybór ilustracji i map Tadeusz Jabłoński, Ossolineum, Wrocław 1983, ss. 336, 48 il., 2 mapy. - Leśny, Jan (Balcanica Posnaniensia. Acta et studia, 1990)
Leśny Jan, book review: Aleksander Sapieha, Podróże w krajach słowiańskich odbywane. Przygotowanie do druku, komentarze, wybór ilustracji i map Tadeusz Jabłoński, Ossolineum, Wrocław 1983, ss. 336, 48 il., 2 mapy, „Balcanica Posnaniensia. Acta et Studia” 1990, t. 5, s. 433–435.