Dariusz Kołodziejczyk, Ejalet kamieniecki, Warszawa 1994 - Czamańska, Ilona (Balcanica Posnaniensia. Acta et studia, 1997)
Recenzja książki: Czamańska Ilona rec. książki: Dariusz Kołodziejczyk Ejalet kamieniecki, Warszawa 1994, „Balcanica Posnaniensia. Acta et Studia”, 1997, t. 8, s. 231–233.