Boлoдимиp Чopниï, Icmopiя Болгарii, Львiв 2007, ss. 404 - Bilovus, Anna (Balcanica Posnaniensia. Acta et studia, 2010)
Review: Historia Bułgarii napisana przez lwowskiego historyka Wołodymyra Czornija w sposób przystępny i zwięzły daje pogląd na wielowiekową historię narodu bułgarskiego, opierając się przy tym na badaniach bułgarskich historyków, etnografów, kulturologów, filologów i politologów. Charakterystyczną cechą dzieła jest ścisłość i lakoniczność opisu jednoznacznie ocenianych przez autora wydarzeń historycznych. Poglądy Czornija na poruszaną przez niego problematykę stanowią syntezę osiągnięć poprzednich badaczy i współczesności. Nie są przy tym ślepo zideologizowane, jak miewało to miejsce w czasach bułgarskiej i radzieckiej historiografii doby socjalizmu.