Socjoterapia jako narzędzie wsparcia osób dorosłych – perspektywa teoretyczno-praktyczna - Nosek-Kozłowska, Katarzyna (Biuletyn Socjoterapeutyczny, 2025)
Celem artykułu jest przybliżenie istoty socjoterapii oraz możliwości adaptacji jej założeń do pracy z dorosłymi uczestnikami. Tekst łączy wiedzę opartą na dorobku uznanych autorów z osobistymi refleksjami wynikającymi z doświadczeń autora w pracy z dorosłymi w grupie socjoterapeutycznej. W części teoretycznej przedstawiono podstawowe definicje i koncepcje, stanowiące fundament podejścia socjoterapeutycznego. Następnie omówiono specyfikę prowadzenia grupy z osobami dorosłymi, ze szczególnym uwzględnieniem relacyjnych schematów, mechanizmów obronnych oraz konieczności modyfikacji klasycznych metod pracy. Artykuł podkreśla znaczenie uważności, elastyczności i dostosowania procesu do dojrzałości emocjonalnej uczestników. Ostatnia część zawiera osobiste refleksje autora dotyczące przebiegu pracy z dorosłymi kobietami, ukazując, jak teoria może przekładać się na praktykę w warunkach realnej pracy grupowej. Artykuł stanowi próbę spojrzenia na socjoterapię jako narzędzie możliwe do skutecznego wykorzystania także poza kontekstem pracy z dziećmi i młodzieżą.