Problem zaburzeń odżywiania wśród młodzieży – o potrzebie uzwględnienia męskiej perspektywy - Mroczkowska, Dorota (Biuletyn Socjoterapeutyczny, 2024)
Celem artykułu jest przedstawienie wyników badań dotyczących epidemiologii i uwarunkowań dotyczących zaburzeń odżywiania z uwzględnieniem perspektywy genderowej oraz wskazanie możliwych kierunków leczenia uwzględniającego szeroką perspektywę oddziaływań edukacyjnych, psychoterapeutycznych i socjoterapii. Artykuł opiera się na danych zebranych przy zastosowaniu analizy narracyjnej pięćdziesięciu tekstów z baz danych takich jak: Google Scholar, Research Gate, PubMed, Scirus oraz SSRN (Social Science Research Networks) z ostatniej dekady (włącznie do 2024 roku). Materiał empiryczny wskazuje, że objawy zaburzeń odżywiania u mężczyzn są częściej (niż w przypadku kobiet) związane z trudnościami w uzyskaniu prawidłowej diagnozy (public stigma), autostygmatyzacją (self stigma), współistniejącymi zaburzeniami dysmorficznymi ciała, uzależnieniami od substancji, większą aktywnością fizyczną, doświadczeniami otyłości oraz identyfikacją płciową. Zarówno metody stosowane przy zbieraniu danych dotyczących zaburzeń odżywiania, jak i precyzja kryteriów diagnostycznych do rozpoznawania zaburzeń odżywiania (zarówno w systemach DSM, jak i ICD) opierają się w dużej mierze na badaniach prowadzonych w populacjach klinicznych kobiet.