Wykorzystanie psychodynamicznego rozumienia procesu grupowego w treningu interpersonalnym jako metodzie kształcenia socjoterapeutow i psychoterapeutów - Ruciński, Jacek (Biuletyn Socjoterapeutyczny, 2024)
Artykuł jest opisem metody kształcenia socjoterapeutów i psychoterapeutów w ramach Psychodynamicznego Studium Socjoterapii i Psychoterapii Młodzieży w Krakowskim Centrum Psychodynamicznym. Scharakteryzowano historię powstania i ewolucji treningu interpersonalnego jako metody wykorzystywanej do przygotowania profesjonalistów pracujących w intensywnym kontakcie interpersonalnym oraz opisano wariant treningu stosowany w Krakowskim Centrum Psychodynamicznym. W zarysie nakreślone zostały najważniejsze założenia psychodynamicznego rozumienia rozwoju procesu grupowego oraz zaprezentowano przykłady jego praktycznego zastosowania w grupie treningowej.