Metoda dramy edukacyjnej podczas zajęć dotyczących budowania postaw inkluzyjnych dla przyszłych nauczycielek i nauczycieli - Jakulska, Sylwia; Marciniak, Mateusz; Forecka-Waśko, Katarzyna; Kasprzak, Michalina (Biuletyn Socjoterapeutyczny, 2024)
Drama to metoda pracy z grupą, która znajduje zastosowanie w różnych kontekstach, od terapeutycznych po edukacyjne. Umożliwia uczestnikom i uczestniczkom eksplorację rozmaitych tematów, procesów grupowych, a także własnych doświadczeń w ekscytujący, bazujący na przeżywaniu sposób, dlatego w edukacji może być wykorzystywana w pracy z tak zwanymi trudnymi tematami (wykluczenie rówieśnicze, profilaktyka uzależnień itp.). Celem tekstu jest analiza kursu „Drama Method for Social Inclusion in Teaching Practices”, który jest dostępny w ofercie dla studentów i studentek zagranicznych studiujących na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, przygotowujących się do pracy w zawodzie nauczyciela. Kurs wyposaża w kompetencje do wykorzystania dramy edukacyjnej w pracy z tematem wykluczenia i inkluzji społecznej w szkole, może być zatem inspirujący także w pracy socjoterapeutycznej.