Socjoterapia w specjalistycznych placówkach wsparcia dziennego i młodzieżowych ośrodkach socjoterapii - Jankowiak, Barbara; Matysiak-Błaszczyk, Agata (Biuletyn Socjoterapeutyczny, 2025)
Celem artykułu jest opisanie sposobu prowadzenia socjoterapii w Specjalistycznych Placówkach Wsparcia Dziennego i Młodzieżowych Ośrodkach Socjoterapii. Instytucje te stanowią ważny element polskiego systemu pomocy i wsparcia, zapewniając dzieciom i młodzieży oddziaływania edukacyjne, wychowawcze i terapeutyczne. Świetlice socjoterapeutyczne kierują swoją ofertę głównie do dzieci i młodzieży z grup ryzyka, natomiast MOS-y obejmują wsparciem młodzież zagrożoną niedostosowaniem społecznym, wymagającą intensywniejszych oddziaływań wychowawczych i terapeutycznych. W obu typach placówek socjoterapia realizowana jest przede wszystkim w formie oddziaływań społeczno-wychowawczych, uzupełnianych indywidualnymi formami wsparcia oraz pracą grupową o charakterze terapeutycznym. Analiza literatury przedmiotu wskazuje jednak, że ten ostatni wymiar – socjoterapia rozumiana jako specjalistyczna, terapeutyczna praca z grupą – bywa w praktyce niedoceniany, co może ograniczać skuteczność oddziaływań w obu typach instytucji. Istnieje potrzeba prowadzenia badań naukowych w celu poznania specyfiki prowadzonych oddziaływań socjoterapeutycznych, by na tej podstawie wypracować katalog dobrych praktyk w tych placówkach.