O intrygującym, choć nieco zapomnianym stulatku. Wprowadzenie redaktora tomu - Nowak, Marek (Człowiek i Społeczeństwo, 2019)
Marek Nowak, O intrygującym, choć nieco zapomnianym stulatku. Wprowadzenie redaktora tomu [An interesting, though somewhat forgotten, one century-old. Introduction by the editor of the volume] edited by M. Nowak, „Człowiek i Społeczeństwo” vol. XLVII: „Chłop polski w Europie i Ameryce” po stu latach [Polish peasant in Europe and America after one hundred years], Poznań 2019, pp. 7–17, Adam Mickiewicz University. Faculty of Social Sciences Press. ISSN 0239-3271.