Imperium jako droga Rosji ku czy przeciw Europie. Źródła współczesnego neoimperializmu rosyjskiego - ., . (Człowiek i Społeczeństwo, 2015)
Zapis debaty, która odbyła się 16 maja 2014 r. na Wydziale Nauk Społecznych UAM. UCZESTNICY: prof. dr hab. Jerzy Fiećko, dr hab. Marek Figura, dr Bartosz Hordecki, prof. dr hab. Bogusław Żyłko MODERATOR: dr Dorota Jewdokimow OPRACOWANIE: dr Dorota Jewdokimow, dr Bartłomiej Brzeziński