Autorstwo i prawo do autorstwa – czy nasze paradygmaty potrzebują zmian? - Jankowska, Marlena (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2014)
Niektórzy ustawodawcy dopuszczają wprost zrzekalność prawa do autorstwa (lub któregoś z uprawnień mieszczących się w jego zakresie) lub też nie opowiadając się za żadnym z rozwiązań, pozostawiają tę kwestię doktrynie krajowej. Dostrzegane tendencje legislacyjne i doktrynalne zachęcają do podjęcia prób poszukiwania remedium, które pozwoliłby przychylić się do jednego z rozwiązań lub ze stanowisk. Kierując się powyższymi względami, potrzeba zagwarantowania prawa do autorstwa utworu zostanie ukazana przez pryzmat postępującego czasu i zmieniającej się świadomości społecznej.