Konstrukcja prawna prezydentury w okresie działania Krajowej Rady Narodowej w latach 1944-1947 - Pastuszko, Grzegorz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2014)
Manifest Lipcowy w dość zdawkowy sposób dokument ten zakreślał ramy ustrojowe komunistycznej Polski, odwołując się do postanowień obowiązującej w okresie międzywojnia Konstytucji marcowej z 1921 r. w jej pierwotnym brzmieniu. Co charakterystyczne, nie była to pełna recepcja przepisów zawartych w tejże Konstytucji, a jedynie bliżej niesprecyzowane nawiązanie do jej „podstawowych założeń”. Takie postawienie sprawy stwarzało po stronie komunistycznego prawodawcy szerokie pole swobody decyzyjnej w określaniu przyszłych form ustrojowych państwa.