O prawnych aspektach dyscypliny w siłach zbrojnych Rzeczypospolitej - Sowa, Jan Jerzy (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2014)
Uwagi na marginesie najnowszych prac Karola Łopateckiego: „Disciplina militaris” w wojskach Rzeczypospolitej do połowy XVII wieku", Białystok 2012 oraz "Organizacja, prawo i dyscyplina w polskim i litewskim pospolitym ruszeniu (do połowy XVII wieku)",Białystok 2013