Mechanizm wyboru deputatów z województwa mazowieckiego do Trybunału Koronnego w 1688 r. Przyczynek do badań układów klientalnych na Mazowszu w dobie panowania Jana III - Hundert, Zbigniew (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2020)
Artykuł przedstawia mechanizm wyboru deputatów z województwa mazowieckiego do Trybunału Koronnego w 1688 r. i dowodzi jego powiązań z lokalnymi układami politycznymi, stworzonymi przez zwolenników oraz przeciwników dworu Jana III Sobieskiego. Artykuł pełni rolę przyczynku do dalszych badań nad lokalnymi układami politycznymi w czasach Sobieskiego, zwłaszcza na Mazowszu.