Problem udzielania pomocy wojskowej podczas „egzekucji z nieruchomości” w obradach sejmowych doby stanisławowskiej - Cholewiński, Łukasz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2020)
Tematem artykułu jest problem pomocy wojskowej udzielanej w trakcie egzekucji wyroków sądowych. Z racji tego, że organem prawodawczym w Rzeczpospolitej był Sejm, autor omówił przebieg debat sejmowych dotyczących tego problemu w latach panowania Stanisława Augusta. Przedstawił uchwalone konstytucje sejmowe, projekty królewskie oraz przeanalizował wystąpienia posłów. Omówił proces oświeceniowych zmian, które doprowadziły do uporządkowania problemu wysyłania żołnierzy na tzw. tradycję.