Szczególna ochrona prawna żołnierzy w postępowaniach sądowych i egzekucyjnych w Księstwie Warszawskim - Krzymkowski, Marek (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2021)
Władze państwowe Księstwa Warszawskiego starały się zabezpieczyć interesy żołnierzy w postępowaniach sądowych. Wśród aktów zawierających przepisy chroniące żołnierzy były uchwała Komisji Rządzącej z dnia 30 stycznia 1807 r., uchwała Rady Stanu z dnia 4 lipca 1809 r. i dekret królewski z dnia 15 lipca 1812 r. Najszerszą ochronę zapewniały przepisy uchwały Komisji Rządzącej. W dwóch kolejnych aktach przewidziano możliwość stosowania we wszystkich postepowaniach art. 21 procedury cywilnej.