Afterimages of the 20th century’s first half: Polish lawyers confronting the shadows of history - Lipiec, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2023)
W perspektywie socjologii prawa przeanalizowano, w jaki sposób wydarzenia historyczne pierwszej połowy XX wieku wpłynęły na kształt współczesnej praktyki prawniczej. Posługując się jakościowymi wywiadami pogłębionymi, zebrano spostrzeżenia doświadczonych polskich prawników, wielu praktykujących jeszcze w okresie Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej czy w czasach transformacji lat 90. Ich świadectwa nie tylko rzucają światło na ewolucję sposobu pracy prawników, ale także podkreślają skomplikowaną relację między strukturami społecznymi a stosowaniem prawa dzisiaj i w przeszłości. Badanie ujawnia nierozerwalny związek między dawnymi warunkami społeczno-politycznymi a dzisiejszymi polskimi ramami prawnymi, etyką i praktyką prawników, podkreślając konieczność integrowania perspektywy socjologii prawa w nowoczesnej praktyce prawniczej.