O udziale polskich naukowców w międzynarodowych kongresach prawa kanonicznego na marginesie sprawozdania z kongresu w Saint Louis - Alexandrowicz, Piotr (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2023)
Artykuł przedstawia historię udziału uczonych z Polski w międzynarodowych kongresach średniowiecznego prawa kanonicznego wraz ze sprawozdaniem z XVI Kongresu w Saint Louis (13-23.07.2022 r.) oraz spostrzeżenia dotyczące przyszłości nauki historii powszechnego prawa kanonicznego w Polsce. Kongresy odbywają się od 1958 r. co cztery lub pięć lat po obu stronach Oceanu Atlantyckiego i stanowią naukowe święto dla uczonych zjednoczonych przez te same cele badawcze, tj. średniowieczne prawo kanoniczne oraz powiązane z nim przedmioty. Zaledwie szesnastu uczonych z Polski brało udział w przeszłych szesnastu kongresach i raptem dziewięć artykułów autorstwa polskich naukowców zostało zaprezentowanych na łamach ich słynnych materiałów pokonferencyjnych. Te skromne liczby pokazują, że udział polskich uczonych w międzynarodowej nauce średniowiecznego prawa kanonicznego był mocno ograniczony. Niemniej ostatni kongres w Saint Louis był świadkiem kilku pozytywnych zwiastunów nowego trendu włączania polskich uczonych w szeregi tej międzynarodowej społeczności akademickiej. Sam XVI kongres stanowił organizacyjny i naukowy kamień milowy dla tej społeczności, która obecnie z niecierpliwością wyczekuje kolejnego kongresu, który odbędzie się w Canterbury.