Refleksje o nauce historii prawa, jej „Czasopiśmie Prawno-Historycznym” i jego Redaktorze - Grodziski, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2015)
Zachętę do napisania tych uwag stanowiły dwie okoliczności. Jednej z nich dostarczył skromny, ale istotny jubileusz – publikacja sześćdziesiątego szóstego tomu „Czasopisma Prawno-Historycznego”. Drugą stanowiła konferencja Komitetu Redakcyjnego „Czasopisma”. Odbyła się ona 9 września 2014 r. w Instytucie Historii Prawa Uniwersytetu Warszawskiego. Doprowadziła do dalszych dyskusji, niesformalizowanych i prowadzonych de omnibus rebus et quibusdam aliis, ale interesujących i wartościowych. Obydwie te okoliczności zasługują na omówienie.