"O potrzebie reform ustroju i prawa Rzeczypospolitej szlacheckiej w świetle pierwszej polskiej powieści fantastyczno-naukowej z 1785 roku" - Łopatecki, Karol (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2015)
Artykuł ten anlizuje prawne i ustrojowe aspekty pierwszej, polskiej powieści fantastycznej autorstwa Michała Dymitra, a zatytułowanej "Wojciech Zdarzyński życia przypadki opisujący" z 1785 r.