Suwerenność państwa w koncepcji integracyjnej Roberta Schumana - Madeja, Andrzej (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2014)
Rozprawa porusza tematykę wizji państwowości w zjednoczonej Europie, a także nową koncepcję ich suerenności autorstwa jednego z Ojców Założycieli współczesnej Unii Europejskiej.