Instytucja tekstu jednolitego dekretu - studium trzech przypadków - Tkaczyk, Edyta (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2023)
Artykuł jest poświęcony opracowaniu tekstów jednolitych dekretu. Istota tekstu jednolitego dekretu opierała się na dwóch funkcjach. Pierwszą z nich było stworzenie wzorcowej treści konkretnego aktu prawnego, drugą – funkcja informacyjna. Analizą objęto trzy dekrety, dla których wydano teksty jednolite. Modyfikacje dekretów powodowały trudności w ustaleniu ich obowiązującej treści. Tekst jednolity dekretu był szczególnym rodzajem tekstu jednolitego dla dekretu, który uwzględniał wszystkie zmiany dokonane w tym akcie. Teoretycznie każdy dekret mógł mieć tekst jednolity, w zależności od liczby związanych z nim zmian.