Tabliczka A praw średnioasyryjskich – prawa dotyczące kobiet - Mikołajczak, Tytus (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2023)
Prawa średnioasyryjskie to mezopotamski zbiór praw stworzony w ok. XII w. p.n.e. w Aszur (obecnie Qal’at Szerkat w irakijskim Kurdystanie). Tekst zawiera polskie tłumaczenie i komentarz do pierwszej tabliczki tego zbioru, MAL A (VAT 10000 = KAV 001). Tabliczka MAL A (znana jako Frauenspiegel) zawiera prawa dotyczące kobiet (gdzie kobiety są albo winnymi przestępstw, albo poszkodowanymi). Dokument ten w sposób unikalny informuje nas o średnioasyryjskim i mezopotamskim społeczeństwie tego czasu, zajmując się takim zagadnieniami, jak kradzież, napaść, zdrada małżeńska i gwałt, homoseksualizm, małżeństwo i prawo rodzinne.