O prawie i sądach w dawnej Polsce. Refleksje nad monografią Adama Moniuszki Mazowieckie sądy ziemskie (1588-1648). Organizacja – funkcjonowanie – postępowanie, wyd. Capidoglio, Warszawa 2013, ss. 364 - Naworski, Zbigniew (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2018)
Niedawno ukazały się trzy świetne monografie dotyczące prawa Rzeczypospolitej szlacheckiej, których autorami są młodzi i bardzo młodzi badacze, co pozwala żywić nadzieję na kontynuację badań ich starszych kolegów. Konstatacja ta dotyczy opisywanej tu, a wydanej niecałe dwa lata temu monografi i Adama Moniuszki. Refleksje na temat tej pracy wynikają nie tylko z zainteresowań piszącego te słowa, ale także z faktu, że problematyka w niej poruszana, a także wysoki poziom merytoryczny wzbudziły duże zainteresowanie, choć doczekała się ona jednej tylko krótkiej recenzji, co prawda na łamach prestiżowych „Krakowskich Studiów z Historii Państwa i Prawa”