Wzorce sowieckie w prawie polskim po 1944 r. Zagadnienia wybrane: Zagadnienia wybrane - Lityński, Adam (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2024)
W artykule przedstawiono sytuację w Polsce po 1945 r., kiedy w wyniku umowy Wielkiej Trójki (Roosevelta, Churchilla, Stalina) w Jałcie na Krymie (luty 1945 r.) Europa Środkowo-Wschodnia została oddana Stalinowi. Stalin obiecał wolne wybory, ale mimo że początkowo dla pozoru obowiązywało (niekomunistyczne) przedwojenne prawo polskie, to ze Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich napływały do Polski nowe wzorce, które mieli wprowadzać komuniści. Sądy uzależniono od panującej partii komunistycznej. Na sędziów powoływano ludzi bez wykształcenia prawniczego, którzy mieli wykonywać polecenia partii komunistycznej. Podobnie było z prokuratorami. Prowadzono śledztwa, stosowano tortury, sądzono ludzi tajnie, zwłaszcza w sprawach politycznych. Zadaniem sądów było wówczas stosowanie represji, a nie wymierzanie sprawiedliwości.