Powstanie i działalność Cywilnego Sądu Specjalnego województwa warszawskiego i m.st. Warszawy podległego Delegaturze Rządu na Kraj (listopad–grudzień 1942 – 4 września 1944 r.) - Szyprowski, Bartłomiej P. (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2024)
Artykuł przedstawia podstawy prawne sądownictwa podległego Delegaturze Rządu na Kraj, a także historię powołania i działalność Cywilnego Sądu Specjalnego w Warszawie z uwzględnieniem prawników zaangażowanych w jego działalność, sposób działania oraz jednostki współpracujące z sądem. W artykule ukazano również osoby skazane przez Cywilny Sąd Specjalny, formułowane przeciwko nim zarzuty oraz okoliczności wykonania wydanych wyroków śmierci.