Zabójstwo dziecka jako zagadnienie kodyfikacyjne w II Rzeczypospolitej - Dworas-Kulik, Judyta (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2023)
W artykule został omówiony przebieg prac kodyfikacyjnych Sekcji Prawa Karnego Komisji Kodyfikacyjnej z okresu międzywojennego dotyczący kwalifikacji prawnej czynu zabronionego jako dzieciobójstwo lub zabójstwo dziecka. Analizą zostały objęte zapisy redakcyjne projektów kodeksu karnego z 1932 r. przyjętych przez Sekcję Prawa Karnego oraz towarzysząca pracom kodyfikacyjnym dyskusja na przedmiotowy temat. Zasadność nowelizacji i ujednolicenia regulacji karnych w analizowanym zakresie przedstawiono na przykładzie archiwalnych akt Sądu Okręgowego w Piotrkowie Trybunalskim. W dotychczasowej literaturze przedmiotu zagadnienie kodyfikacji zabójstwa dziecka i dzieciobójstwa w okresie II Rzeczypospolitej nie zostało omówione.