Regulacje kodeksu karnego z 1932 r. w zakresie penalizacji przestępstw konwencyjnych przeciwko wolności seksualnej i obyczajności - Olesiuk-Okomska, Magda (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2023)
Wśród przestępstw stypizowanych w kodeksie karnym z 1932 r. znalazły się przestępstwa konwencyjne, rozumiane jako zachowania, których obowiązek kryminalizacji i penalizacji w ustawodawstwach wewnętrznych wynika z zawartych przez dane państwo wielostronnych umów międzynarodowych. Należą do nich czyny stanowiące zamachy na wolność seksualną i obyczajność, których obowiązek penalizacji nakłada dzisiaj na polskiego ustawodawcę szereg norm konwencyjnych.